Ett aktivt och stimulerande hundliv

Det finns många olika synpunkter på hur en hund borde hade det och vad som behövs för att den ska ha ett bra hundliv. Olika hundar behöver naturligtvis olika mycket av olika saker för att må bra, det samma gäller för olika raser. Vissa hundraser får ett bra hundliv av att ligga ute i snön i timmar, andra fryser. Där finns hundar som inte vill annat än att röra sig och det finns hundar som trivs med att sova i solen på gräsmattan hela dagen. Oavsett vad som är rätt eller fel för hunden så finns vissa punkter som alla hundar behöver för att ha ett bra hundliv.

Ett värdefullt hundliv

Alla hundar behöver komma ut och röra sig, de behöver motion. Just hur mycket beror på hunden och rasen. Viktigare än att motionera mycket, och något som tröttar ut en hund betydligt mer är att få jobba med huvudet. Hunden behöver få tänka till, om det görs genom att man låter hunden jaga i skogen eller att barnen gömmer hundgodis i köket går lika bra.

Och igen behöver olika hundar och raser olika mycket eller olika svåra saker att hundlivtänka ut. Hunden behöver få socialiseras ibland, den behöver mer kontakt än bara matte. Inget kan trötta ut en hund som en annan hund. Har man mer än en hund hemma ger de varandra automatiskt ett bättre hundliv. Oavsett hur hunden aktiveras och stimuleras, med motion, hjärngympa eller leka med andra hundar så behöver den aktiveras på något sätt för att må bra.

Något som är viktigt för är att hunden vet sin plats i “flocken” en hund bryr sig inte om den har lägst rank bara den vet och känner av att husse kan ta hand om flocken. Detta gör man genom att sätta regler i huset och genom att hunden gör som du vill och inte tvärt om. Det ger dina hundar bra hundliv.

Viktigt för ett bra hundliv är även generella saker som bra päls och klovård, mat och vatten och att hunden är vaccinerad och inte är sjuk.