Jack Russell Terriern är framavlad som jakthund, specifikt för grytjakt och rävar. Detta då de i England hade problem med att deras jakthundar inte kunde komma åt rävarna om de hann in i ett gryt. Då avlades de fram olika terrierraser som skulle vara små nog att få plats i gryten, men vara stora nog att orka med hela jakten. Det var även viktigt att hunden var övervägande vit i pälsen så att en jakthund inte skulle mista Jack Russell Terriern för en räv.

En perfekt jakthund

Rasen kan även användas som kortdrivande jakthund och till jakt på ett stort antal andra djur, exempel rådjur eller grävling. Överlag har Jack Russell Terriern ett övervägande starkt jaktsinne. Med detta jaktsinne används rasen till att jaga på fler sätt än endast grytjakt. Rasen är väldigt bra att jaga med även då jaktutrymmet inte är för stort då de kan hålla sig till mindre områden.

Jack Russell Terriern anses hjakthunda tappat många av sina jaktegenskaper den framavlades för sedan rasen gått mer mot utställning och har blivit avlad på för sitt utseende. Därför finns många Jack Russell klubbar runt om i världen som tar avstånd från kennelklubbar då de vill fortsätta att använda och avla på rasen som en jakthund. På grund av kennelklubbarnas avling finns idag många Jack Russell Terrier som inte har samma jaktsinne som de hade tidigare, eller som de som har avlats till jakthundar. Vill man veta om ens Jack Russell skulle kunna jaga även om den kommer från en uppfödare som lagt stort fokus på utställnings resultat kan testa hunden i ett konstgryt.

Jaktsinnet finns fortfarande med i rasen även om de inte avlats till just detta på vissa håll, så där finns även väldigt många hundar som är valkigt bra att ha som jakthund även om den har mer utställning än jakt i blodet.